O'zbekiston gastronomik turizm uchun eng mashhur joylardan biri bo'lib qolmoqda va bu bejiz emas.

Milliy oshxona asrlar davomida rivojlanib, o'zining betakror xilma-xilligi va juda mazali taomlari bilan ajralib turadi. Ko'plab an'anaviy o'zbek taomlari haqiqiy kulinariya asarlaridir – ular bilan yaqinroq tanishamiz!

Palov

O'zbek oshxonasining haqiqiy durdonasi va eng muhim milliy ramzlardan biri bo'lib, YuNESKOning nomoddiy merosi ro'yxatiga kiritilgan. Palov har kuni dasturxonda bo'lib, birorta ham tantana yoki muhim voqea undan o'tmaydi.

O'zbekiston bo'ylab sayohat qilganingizda, retseptlarning xilma-xilligiga hayron qolasiz – ularning soni 200 dan ortiq. Taomning asosi – don qismi va zirvak (go'sht, piyoz, sabzi va ziravorlar bilan qovurilgan aralashma)ning uyg'unlashuvidir. Guruchdan tashqari, palovga no'xat, mash, bug'doy qo'shilishi mumkin, ba'zi retseptlarda behi va quruq mevalar ham ishlatiladi.

Sho'rva

Sho'rvaning asosi – quyuq va boy bulyon bo'lib, ko'pincha qo'y go'shtidan tayyorlanadi, kamdan-kam hollarda mol go'shti bilan ham uchraydi.

Go'sht tayyor bo'lishidan 30 daqiqa oldin bulonga katta piyoz, sabzi va pomidor bo'laklari, qizil qalampir va dafna yaprog'i qo'shiladi. Oxirida yirik qilib to'g'ralgan kartoshka bulonga yuboriladi va pishganicha qaynatiladi. Tayyor taom ko‘katlar bilan sepiladi va issiq non bilan taklif qilinadi.

Norin

Agar oshxonada eksperimentlarni yoqtirsangiz, albatta ushbu taomni tatib ko‘ring. Bu taomga ot go‘shti qo‘shiladi, ko‘plab Yevropaliklar uchun bu odatiy bo‘lmagan mahsulotdir.

Taomni tayyorlash juda mehnat talab qiladi va bir necha soat vaqt oladi. Go‘sht pishirishdan avval tuz bilan qoplab, bir kun davomida quritiladi. So‘ngra go‘sht suvi bilan uyda tayyorlangan non sho‘rvasida qaynatiladi. Tayyor bo‘lgan go‘sht va lapsha mayda bo‘laklarga bo‘linadi va ko‘katlar bilan bezatiladi.

Qazi

Yana bir ot go‘shti mahsuloti — delikates uy sharoitida tayyorlangan kolbasa, o‘zbek bayram dasturxonining ajralmas qismi.

Qazi go‘shti qovurg‘ali yog‘li go‘shtdan tayyorlanadi, unda qora murch, sarimsoq va zira kabi ko‘plab ziravorlar qo‘shiladi. Tayyor holatda kolbasa ingichka bo‘laklarga kesiladi va piyoz bilan bezatiladi.

Somsa

O‘zbek ko‘cha taomlarining eng mashhuri — uyda tayyorlangan qatlama uchburchak pishiriq. Somsa xilma-xil to‘ldirgichlar bilan tayyorlanadi, eng mashhurlari esa qo‘y go‘shti va piyoz bilan bo‘ladi.

To‘ldirgichlar uchun mahsulotlar kubik shaklida kesiladi, pishiriqlar esa tandirda yopiladi, bu ularga ajoyib ta’m va hid beradi. Somsaning yuzasi tuxum sarig‘i bilan surtilib, qora kunjut urug‘lari bilan bezatiladi.

Holvaytar

Holva — Sharqning eng mashhur shirinligi, ammo uni suyuq holida kamdan-kam uchraydi.

Ushbu ajoyib desertni tayyorlash uchun unni qozonda o‘simlik moyida shokolad rangigacha qovurishadi. So‘ngra suvda eritilgan shakar qo‘shilib, quyuq qaymoq holiga kelgunicha sekin olovda qaynatiladi. Tayyor bo‘lgan desertga yong‘oqlar va quruq mevalar qo‘shiladi, va kichik vazalarda choy bilan birga taklif qilinadi.

Novot

Har bir o‘zbek bozori rastalarida bu an’anaviy shirinlikni ko‘rishingiz mumkin, u katta, chiroyli yoqut rangdagi kristallardan iborat. Novot — shakarning bir turi, ammo u oddiy qandlardan ko‘ra foydaliroq, chunki mevali shakar asosida tayyorlanadi.

Qozonga uzum sharbatini quyib, unga ipchalar solinadi va ular pishirish jarayonida kristallangan "turtki"lar hosil qiladi. Navat juda uzoq saqlanadi, shuning uchun uni "zaxira" qilib olishingiz yoki shirin esdalik sifatida sotib olishingiz mumkin.